Hvad sker der i vinterferien? Små fisk – store muligheder

Vinterferien på Fiskeri- og Søfartsmuseet er fyldt med madoplevelser. Børn og voksne kan lave konserves som i gamle dage. Smage traditionelle og moderne fiskeretter fra Bangladesh og Thailand. Der er skattejagten Netop! Og de modige kan opleve den svenske Surstrømming i museets Hell Smell Challenge.

Børn har gratis entré

Hav og klima er for alvor kommet på dagsordenen. Både hos politikere, medier, virksomheder og den almindelige dansker. Mange stiller spørgsmålet: Hvad kan jeg gøre? Hvad betyder det for vores hverdag? Og hvad betyder det for havet omkring os? Det kan man smage, lege og høre mere om på Fiskeri- og Søfartsmuseet i vinterferiens uge 7.

Den lækre løsning
Havet omkring Danmark er fyldt med fisk af alle mulige slags. Torsk, rødspætte, skrubbe, sild og makrel ender i danske maver, men mange fisk bliver også brugt til foder eller sendt til udlandet. Sådan har det ikke altid været. Vi har i Danmark tidligere spist de små fisk med de store muligheder for tilberedning og klimaredning. Brisling, hvilling, tobis og andre arter er både bæredygtige, sunde og lækre som mad til mennesker.

Brisling på dåse
Det kan man selv smage på Fiskeri- og søfartsmuseet i vinterferien. Uge 7 er fyldt med workshops for børn og deres forældre. Museets kokke, eksperter og formidlere går sammen med fiskere og tidligere fiskedamer fra Hermetikfabrikken, og fortæller om og smager på historien. De besøgende får en dåse brisling med hjem, som de selv har lavet. Og så bliver der sat ekstra krydderi til, når kogekoner fra Østerbyen stå på museets havn og laver smagfulde og duftende retter fra deres hjemlande Bangladesh og Thailand.

Et besøg på Fiskeri- og Søfartsmuseet i vinterferien vil gøre både børn og voksne klogere på, hvordan deres middagsbord både kan gøre noget godt for klimaet og havet.

Program

Titel: Smag verdensmålene
Tema: Konserveringsworkshop med kokke
Deltagere: For hele familien med børnene i centrum
Tid: 11.15, 13.15 og 15.15 (Hele ferien)
Varighed: 25 minutter

Titel: Bangladesh-dish & Thailand-tallerken
Tema: Smag for en sag med kogekoner fra Østerbyen
Deltagere: For hele familien med børnene centrum
Tid: 11.30 og 14.00 (Hele ferien)
Varighed: 15 minutter

Titel: Vores Vilde Værter
Tema: Vil du være vært? Casting af museets nye børneværter
Deltagere: Børn 12-16 år
Tid: 10.15 + 13.45 (lør, man, ons, lør)
Varighed: Ca. 60 minutter

Titel: Sælfie
Tema: Sæltræning og selfies
Deltagere: Hele familien – og en smartphone
Tid: 11.00 + 14.30 (Hele ferien)
Varighed: Ca. 20 minutter

Titel: Hell Smell Challenge
Tema: Hvem tør smage surstrømming? Kendte esbjergensere dyster på dunst
Deltagere: Hele familien
Tid: 13.00 (Hele ferien)
Varighed: 10 minutter

Titel: Skattejagten Netop!
Tema: Løs gåden i baljen og i båden
Deltagere: Børn med hjælp fra voksne
Tid: Hele dagen (Hele ferien)
Varighed: 60-90 minutter

Titel: Del delfinen
Tema: Dissektion af delfin med vores eksperter
Deltagere: Hele familien
Tid: 11.30 mandag

Titel: Små fisk store løsninger
Tema: Samtaler om verdensmål med eksperter, fiskere og landliggere
Deltagere: Voksne
Tid: 13.00 – 16.00 mandag

Fiskeri- og Søfartsmuseet er Danmarks museum for relationerne mellem mennesket og havet. Siden 1968 har vi samlet og formidlet Danmarks maritime historie. Gennem indsamling af genstande, dokumenter og beretninger puster vi liv i fortællinger om vores fælles kultur- og naturarv. En arv, vi aktivt bruger til at forstå og formidle fortiden, medfortolke nutiden og sætte ringe i vandet for fremtiden.

Om Fiskeri- og Søfartsmuseet
Fiskeri- og Søfartsmuseet er kultur- og naturhistorisk specialmuseum for dansk fiskerimuseet-omkring-1980, dansk offshore, dansk havmiljø, danske havpattedyr, vestjysk søfart og Vadehavets kultur- og naturhistorie. Vi er en selvejende institution,…