Ærø: Mundingsudsætning af havørreder

Mundingsudsætninger af havørreder var den foretrukne metode i det syd- og sønderjyske for 30-40 år siden. Det var den gang det var nemmere at fange en havørred fra kysten end torsk. Det var også den gang hele Aabenraa Fjord var 2-3 grader varmere end de andre fjorde. Det er slut nu. Kraftvarmeværket er ved at blive demonteret og erstattet af vindmøller og solaranlæg. Skarven er derudover kommet til i stort antal og snupper tonsvis af fisk i fjorden, vandløbene og søerne, ikke kun i det sønderjyske, men overalt i landet.

I 2018 blev der udsat ikke mindre end 42.000 smolt i mundingerne. Sådan har man i øvrigt gjort de seneste år på Ærø. Det er Ærø Sportsfiskerforening, der står for arbejdet med udsætninger, der foretages for bl.a fisketegnsmidler. Det bliver spændende at se hvordan havørredfiskeriet fra kysten udvikler sig på Ærø. De største fisk ved den årlige fiskekonkurrence kom kun lige over 1.3 kilo.
Ærø er 30 km lang og 9 km bred på det bredeste stykke. Og alligevel har man i alt 80 km kyststrækning. Bevares, ikke alt er lige godt egnet til kystfiskeri med stang og snøre, men kører man med bussen fra Ærøskøbing til Marstal får man et ganske godt overblik og ser en del af de steder, der får ethvert lystfiskerhjerte til at banke.

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude…