28 gram er for tungt

Forleden var jeg på en tur ved Kalvø igen. Det var en ultrakort beslutning. Bare et par timer i det gode vejr. Det var koldt, men alligevel mildt fordi vinden var svag. På strækningen vest for vikingebåden var to lystfiskere fra Aabenraa i gang med at hygge sig med grillen. De fiskede med flåd og regnorm. – Vi har fået en ørred på 45 cm, men den slap vi ud igen. Den var lige et nummer for tynd. – Og så har vi haft 3 hug, der ikke blev til noget, lød det fra lystfiskerne.

Min kollega var gået lidt i forvejen og sammen gik vi i gang i hullerne i sivene. Lidt længere henne startede fredningsnævnet. Jeg havde selv valgt en 15 gram Falkfish i sølv med grønne stafferinger. Min kollega havde valgt et 28 gram tungt blink. – Det er for tungt, forsøgte jeg. – Ikke tale om. Store agn betyder store fisk. Og jeg vil langt ud. Antallet af bundhug var dog stigende.

Aabenraa fjord, og det gælder i det hele taget mange steder, er egentlig ikke ret dyb. For mere end 25 år siden svandt min beholdning af Ertners Sildeglimt faretruende ind for hver tur ud til kysten. Selv med enkeltkrog. Det var først da jeg nåede ned til eksemplarerne, der vejede mellem 12 og 16 gram det begyndte at gå bedre. Bevares. Nogle af de kystwoblere, som eks. Hvalen og Hingsten, der lå i æsken, vejede mere, men gik langt mere fladt i vandet, og overlevede flere ture til Varnæs, Felsbæk og Loddenhøj.

 

Koster-blinket fra ABU var et af dem, der bare ikke måtte mangle i æsken. De var heldigvis også i denne billige ende og derfor lå der flere eksemplarer i grejæsken. De var fortrinlige efter de torsk, der trak ind mod det lave når solen var ved at gå ned. Ja, det var faktisk så godt, at det egentlig var lysten til at bære posen med torsk op over skrænten, der satte begrænsningen for fangsten. Man kunne ligefrem høre torskene smaske i vandoverfladen. Eller slog de måske blot i vandet med halen i glæden over alle de fede krabber de kunne nå at få i maven inden de igen trak ud på det dybe? Man kunne stille uret efter dem. Ind i mellem lykkedes det også at fange en havørred blandt alle torskene.

 

Tilbage til de 28 gram igen. Jeg har min kollega mistænkt for at tænke på turen til de norske elve, som han tager på hvert eneste år. Her er 28 gram blink nemlig perfekte. Men til Aabenraa fjord inde fra land er de nok lidt for tunge.

 

Men næste gang ryger orm og flåd med på turen…..

 

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude…