20 år og 3 dage

 

Det var mit første multihjul. Selvfølgelig fra ABU. Et Ambassadeur 6500. Selvfølgelig i den røde ABU-farve. Det blev købt lige i starten af 1980’erne. Hos Spoco Sport. Det har været flittigt brugt. Torsk fra jollen i Lillebælt. Gedder blev det også brugt til. Enten hele sild eller skaller på løs line. Med knarren slået til. Så kunne man høre når gedden slæbte af med agnen. På fjorden var det meget mere slidstærkt ender fastspolehjul.

 

De seneste 20 år har hjulet dog stået på hylden. Årsagen var en mistet olieskrue-sikring. Hvordan den forsvandt må stå hen i det uvisse. Måske på samme måde som den ensomme sok, der mangler sin partner. For et par dage siden startede jagten på sikringen. Og det blev en jagt. Det er dog nemt i disse nettider. En reservedelstegning er hurtig skaffet. Der var ikke bid det første sted. Andet sted skabte dog den helt rigtige kontakt. Hurtig var kontakten skabt. Beløbet overført via mobilen. Dagen efter lå der en kuvert i postkassen. Jeps. Passede perfekt. Den lille aldersstegne Leatherman kom i brug og sikringen sad som da hjulet blev købt.

 

Bevares, det kunne da snildt blive liggende på hylden. Det blev nemlig ikke ved 6500`en. Ambassadeur-hjul har en magisk tiltrækningskraft. Hos andre er det store biler. Måske føler man også bare at man gør en god gerning når man får noget til at virke igen. Min kone kalder det “simple Living”. Minimalistisk. Alternativet var, at smide det ud. Utænkeligt. Et Ambassadeur er skabt til at holde hele livet. I hvertfald dem svenskerne selv lavede. De greb også til den nemme løsning på et tidspunkt og fik denne prægtige opfindelse produceret i et lavtlønsland. Og blev prompte overhalet af de andre mærker.

 

Indrømmet. Jeg er heller ingen ørn til at kaste med et multihjul. Men det er det bedste fiskehjul overhovedet. Og så kan de sætte så mange kuglelejer i et fastspolehjul som de vil.

Tag et kig i en af Hans Lidmans bøger. De fantastiske fotos, der er optaget i 50`erne og 60`erne, og nærmest fortæller, at der ingen udvikling er sket siden udover digitaliseringen, gør at man ganske enkelt må eje et multihjul.

Jeg mødte en japaner i 1981 i Mörrum. Han fiskede også med et Ambassadeur. Måske havde han lige købt det. Han kastede lidt besynderligt. Endte med at rive sine briller af med den lille spinnestang. Ud i Mörrumsåens kolde og laksefyldte vand. Fiskede efter det tabte syn i en halv time før han henvendte sig. Mit store fangstnet kunne måske hjælpe. Efter adskillige rustne genstande og tomme marmeladeglas kom brillerne op. Det blev kun lige til en kort tak. Han skulle hjem. Til ambassaden i Stockholm. Jeg fangede senere en laks på 108 cm i Mörrum. På et fastspolehjul. Den tæller ikke rigtigt. Den blev taget på et Gnosjödraget. Købt i Konsum i Mörrum.

 

Nu satser jeg på at knalde et par gode torsk den kommende vinter i fjorden på Ambassadeur-hjulet. Stor tak til Jørn.