Øresvinene i Ho Bugt kom fra Skotland

  Øresvinet Mischief der besøgte Ho bugt, er blevet identificeret ud fra fotos indsendt af lokale

Øresvinene i Ho Bugt kom fra Skotland I august måned kunne esbjergenserne nyde synet af en flok øresvin i Ho bugt. Fiskeri- og Søfartsmuseet og hjemmesiden hvaler.dk efterlyste dengang fotos af delfinerne, som ville gøre det muligt af fotoidentificere dem for at finde ud af, hvor de kom fra. Det er nu lykkes for ét af øresvinene. Med hjælp fra lokale

Udfra fotos, indsendte af lokale, som havde været ude og nyde synet af delfinerne i august, er det lykkedes at identificere ét af de øresvin, som huserede i Ho Bugt i august. Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og hjemmesiden hvaler.dk har gennemgået en lang række billeder af de øresvin, der i august dukkede op i Ho Bugt. I samarbejde med hollandske og skotske hvalforskere er rygfinnebilleder af øresvinene fra Ho Bugt blevet nøje gransket og foreløbig har et af individerne kunnet identificeres. Den sikre identifikation skete på grundlag af billeder modtaget fra Kathrine Guldberg Knudsen og Sindy Krogsager Lundblad-Thomsen oplyser Charlotte Bie Thøstesen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet og Carl Kinze, der sammen koordinerer den danske del af øresvinshistorien.

”Mischief” kommer vidt omkring

Der er tale om øresvinshannen ”Mischief”, der i starten af august blev observeret i en øresvinsfolk ud for den hollandske kyst og tilbage i 2019 opholdt sig i Moray Firth ved den skotske nordsø-kyst. ”Vi ved endnu ikke om de øresvinsflokke, der blev set i Limjorden, både i Nissum Bredning og ud for Hals også kom herfra, men efterlyser billeder af rygfinnerne på disse dyr for at kunne bekræfte dette” udtaler Carl Kinze, der bestyrer hjemmesiden hvaler.dk.

Ikke helt fremmede i danske farvande

Øresvinet er kendt fra danske farvande helt tilbage til Ertebølletiden for 6000 år siden, hvor arten formentlig i længere perioder har taget ophold i danske farvande og Østersøen. Før 2015 var øresvinet mest dokumenteret fra fangster og strandinger. I 2015 dukkede arten igen op i danske farvande. To hanner, ”Selfi” og ”Delfi”, holdt i adskillige uger til ved lavbroen over Storebælt efter en længere tur rundt i Østersøen. De jagtede marsvin, men om de også dræbte dem, ved vi ikke. Vi ved ikke, hvor de to øresvin kom fra, og ej heller hvor de tog hen. Et andet øresvin kaldet ”Freddy”/”Fiet” opholdt sig ved Fredericia og var en marsvinedræber. Herefter opholdt delfinen sig i længere tid i Kieler Fjorden for så stikke til af artsfæller i Kielerkanalen.
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *