Lystfiskerne er vilde: Gennemløbere giver fisk på tasken

OPDATERES: De første gennemløbsblink så lyset for mere end 15 år siden. Tasmanian Devil hed de. De fik aldrig det helt store gennembrud. Man kan stadig finde dem i ældre grejkasser og de sælges faktisk stadigvæk. Måske skyldes det at spinneren Vibrax også dukkede op på samme tidspunkt. Eller også var lystfiskerne dengang endnu ikke “modne” til den slags.

Gennemløber er blevet et begreb

I dag kan man næsten ikke åbne en grejæske ude ved en P&T-sø uden at der ligger mindst 2-3 gennemløbere i den. Udvalget er større i dag. Langt større og så er der gået vildt til den hvad angår farver. Selv hæderkronede Hansen, der ellers har holdt sig til at producere kystblink i mange år, er hoppet med på bølgen med et Snapshot-gennemløbsblink. Gennemløberne fås fra 1,6 og typisk op til 6-7 gram – i enkelte tilfælde fås de større/tungere. Efter at have testet dem i en årrække er resultatet blevet at 5-6 gram er perfekt og fiskene er vilde med dem.
En tur rundt om eksempelvis et af de større P&T-vande viser klart, at rigtige mange er klar over mulighederne med et gennemløbsblink. Populariteten nærmer sig PowerBait-klassen. Men der kan gøres endnu mere på den front.

Kør langsomt

En af de vel nok største fordele er, at gennemløberen kan køres helt langsomt ind og har stadig de helt rigtige vaklende bevægelser. Sammen med Power-Bait-farver, og her kan man så diskutere om det er farven, der lokker mest eller de vrikkende bevægelser.
Mon ikke det er en god kombination af begge dele? Kigger man ud over vandet kan man typisk se ørrederne stige op og snuppe de PowerBait-rester, der er smutte af krogene. De er altså vilde med farverne. Og, naturligvis, duften af hvidløg/Garlic.

Sådan rigger du til:

Der findes mage gode tips til hvordan man binder et gennemløbsblink på snøren. Mange bruger et forfang.
Det er jeg rent personlig modstander af. Det giver bare flere knuder og enhver knude er det svageste led. Og jeg tager ikke ud med stang og snøre for at miste hverken blink eller fisk.
Derfor: 0,28 – 0,20 mm god, frisk og stærk monofil/nylon-line.

Jo tyndere jo bedre gang har gennemløbsblinket i vandet. Det gælder naturligvis specielt de helt lette udgaver.
For 15 år siden fiskede vi med flettede liner, der jo fås ned til ekstremt tynde udgaver, men i længden er oplevelsen, efter min mening i dag, både sjovere og større med monofil/nylon-liner.

Vær opmærksom at næsten alle gennemløbsblink har en “top”- og en “bund” – den ses nemmest ved at den “tykke” del skal vende bagud – ellers går den ikke rigtig i vandet. Mellem krog og gennemløber er det en fordel at placere en lille plastperle. Den forhindrer at lakken gnaves af. Den direkte kontakt mellem trekrog og blink. Husk at gennemfugte linen inden knuden strammes op og så skal man sikre sig at knuden holder og ikke bare glider op.

Forskellige gennemløbsblink – de fleste ligger i prisklassen omkring kr. 50,-/stk. – de fås typisk fra 1,6 gram og op til 7 gram – enkelte fås større/tungere. Her går linen igennem selve blinket – der bindes en trekrog i enden af linen. Foto: Erik Egvad Petersen

Husk perlen

Ved enkelte gennemløbsblink følger der både en trekrog og en lille perle med. Perlen skal trækkes på linen mellem trekrog og selve gennemløberen og skal skåne/forhindre

Regnbueørreder er vilde med gennemløbsblink, og det gælder også guldørreder, bækørreder og kildeørreder. Man kan dog også her opleve dage, hvor fiskene bare ikke gider hugge på selv det mest farverige gennemløbsblink. Så prøv med orm eller PowerBait og Bombarda. Foto: Erik Egvad Petersen

Kystfiskeri med gennemløbere

Også den mere hårde kerne af lystfiskere. Nemlig dem, der fisker efter havørred, torsk og hornfisk fra kysten har lært at kende gennemløbsblink.

Opdateres: