Kysten lige nu: Tidlig morgen og sen aften

05-05-2020 – Vejret er sol og sommer det ene øjeblik gråvejr. Mest sol. Ikke lige det mest perfekte vejr til kysten med høj sol. Og dog. Gælder det hornfisk er det perfekt. De elsker sol og og sommer langs med kysten. Specielt ved Loddenhøj, Felsbæk og Barsmark kan man møde dem i disse dage. Og lidt blæst er med til at gøre det helt perfekt.

Her kan man også møde både havørred og torsk. Men i bragende solskinsvejr er de ikke så vilde med at hugge. Og normalt fanger man ikke havørreder de steder hvor der er hornfisk. Normalt. Altid undtagelser. Aftenstund og morgenstund har guld og havørred i mund i maj måned. Om morgenen skal man være derude kl. 05.30 i denne tid. Eller man tager ud og er ved kysten kl. 18.00 om aftenen og fisker til det bliver så mørkt, at kaffemaskinen og sofaen eller kæresten kalder hjemmefra.

Blink, pirke og kystwoblere – fra 12 gram og max. 15 gram – der er ikke så dybt her ved kysten. Woblere som eks. Gladsax-wobleren er også god. Mine favoritblink er Toby, Stripper, Hansen Flash, Sesam og Falkfish. Men i princippet kan alle blink bruges. Line 0,30 mm nylon og en 9 eller 10 fods stang.
Man kan altid diskutere line og jeg ved godt, at man kan kaste meget længere med en 0,10 eller 0,15 mm Fireline eller Spiderwire. Og jeg har selv fisket med Fireline i 90`erne i Hoptrup Å.
Men i dag er jeg igen tilbage ved nylonline – favoritten er 0,28 mm – 0,25 mm er ofte for tynd og 0,30 mm for kraftig.
Prisen på en god nylonline er i dag meget langt nede. Ofte kun 1/3 eller 1/4 af Fireline. Der er vel kun 1-2 fabrikker tilbage i Europa og det fleste af linerne kommer fra østen idag.
Linen bliver slidt. Både nylon og Fireline. Husk at kappe de første 30-50 cm af efter 4-5 ture med spinnefiskeri.


Og husk at fugte linen når knuden bindes.

Men prøv også med flåd og regnorm/børsteorm. Nyd naturen og lad hvilen falde over kroppen og kig på flådet. Specielt når det dykker væk.

Torskene smasker når mørket falder på

For en del år siden var Barsmark bare et torske-hot-spot. – Her kunne man stille uret efter hvornår torskene kom ind på det lave for at jagte føde. Man kunne høre dem smaske i vandoverfladen på vindstille aftener. Johan fra Bramming støbte selv pirke og havde fundet den helt rigtige bruge lak. Perfekt som torskekiller. Her kunne man fange så mange torsk som man havde lyst, og kræfter til at slæbe op af skrænten til bilen.
Hjemme hos mig er de mest interesseret i fladfisk, så jeg behøver ikke at spekulere på at få fisk på krogen overhovedet.

Havørreder kommer også helt ind på det lave når mørket falder på. Man behøver ikke spekulere på waders overhovedet. Man skræmmer blot fiskene. Korte gummistøvler er dog næsten altid et must fordi der godt kan være ler i vandkanten.


Og hele tiden, hold en pause, og kig på vandet – specielt når vinden er svag. Havørreder og i det hele taget torsk og hornfisk kommer ofte op i vandoverfladen og kan spottes. Og kast altid til en fisk, der ringer eller springer. Hvis ikke den hugger, så kan der være flere fisk lige i nærheden.

Og så lige til sidst i dag: En havørred over 40 cm er en flidspræmie fra kysten. Der skal mange kast til. I stedet for at fare rundt mange forskellige steder, så prøv at holde dig til eet sted og lær det rigtig godt at kende.

Opdateret 06-05-2020 – Fortsættes……


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *