Godt grej behøver ikke koste en formue

Indrømmet, en af mine kollegaer ude ved fiskevandet anvender da et fastspolehjul, der koster det samme som 10 komplette sæt stang og fastspolehjul af den type jeg købte i dag.

Det er ikke første gang, der købes udstyr til lavpris. For knap 2 år siden blev der købt Mitchell og ABU Garcia stang og hjul – 270 cm – til kr. 125,- for et sæt. Udstyret kører endnu. Og det er perfekt til P&T-vande med blink, spinner og PowerBait. Rigtig godt låneudstyr.

Denne gang var det så grej fra DAM. Outlaw – 4-delt spinnestang på 10 fod – 3 meter og et Outlaw fastspolehjul – ligeledes fra DAM. Egentlig kan det med mærkenavnene – DAM – ABU Garcia – Mitchell – være fløjtende ligegyldigt. Kigger man grejet nærmere efter kan se, at det er produceret i lavtlønslande som eks. Kina og Vietnam.

Denne gang kostede stang og hjul lidt mere. Stangen kostede 198,- og hjulet kr. 150,-. Med flettet line 0,17 mm påspolet. Altså i alt kr. 350,-. For et komplet udstyr.

I Halvfjerdserne kostede et af de legendariske ABU Cardinal 77 kr. 500,-. Det var da også produceret i Sverige. Fabrikken lå og ligger kun et stenkast fra den legendariske Mörrumsån.
Ved flittig brug røg bøjlefjederen efter et halvt år og snekkedrevet holdt 2 år ved flittig brug. Den gang blev det hele udskiftet og repareret.
Ikke sådan i dag. De nye hjul, der er produceret i lavtlønslandene er ikke lagt ud til reparation. Holder de 2 år eller mere er det flot. Alt afhængig af hyppighed af brug samt opbevaring. Saltvand er hårdt ved grejet. Øjer der er udsat for stød mister hurtigt foringen. Stænger i dag er meget tynde i godset. Jeg har 2-3 gange oplevet at en stangdel er knækket flækket under normale kast. Med stor sikkerhed har de fået et smæld/slag på et tidligere tidspunkt. Jeg plejer at skrælle stangen for øjer og så var det det. Der skal noget nyt til ind i mellem.

For et par år siden mødte vi en ung lystfisker, der havde brændt 2.500 kr. af på en fancy stang og hjul hos en grejhandler i Haderslev. Det var konfirmationspengene, der røg på den konto. Jeg mødte ham både i P&T og på havnen.
Vi startede selv i halvfjerdserne med massive glasfiberstænger. De var nærmest ikke til at ødelægge. En 10 fods Halk overflødiggjorde motionscenteret. Og billige Ryobi-hjul til 50,- kr.
Måske den unge mand skulle have haft sådan et sæt. Mødte ham et par år efter. Han havde glemt udstyret i toget en dag.
Væk var det.

Selvfølgelig kan man blive hooked af de flotte Shimano-hjul til 3.000 – 4.000 kr. Og selvfølgelig kan man forelske sig i dyre spinnestænger. Fred være med det. De har gjort engelske mærkevareproducenter rige.

Skal man have selve hobbyen lystfiskeri gjort populært for alle, skal det være muligt for alle at købe udstyr til rimelige priser. Og jeg er af den opfattelse at man godt kan få fedt grej til et par hundrede kroner og mindre – og stadig få fede oplevelser ude ved fiskevandet.

Hjulet – DAM Outlaw 40

Jeg valgte det største af fastspolehjulene. Har man først haft en to-tre forskellige hjul mærker man næsten omgående om et hjul går godt eller har lidt for meget tolerance. Når et hjul går ujævnt er det ofte fordi det er slidt. For en del år siden var mange af lejerne lavet af nylon. De bliver hurtigt slidt. Jo flere kuglelejer jo roligere går hjulet. Hjulet her oplyses til at have 5 + 1 kugleleje. Og under de første kast forleden kunne man tydeligt mærke den rolige og stramme gang. Nærmest perfekt. Håndtaget er udmærket. Bakspærren kunne godt have brugt en designer. Omskifteren stikker for langt ud og er nærmest programmeret til at blive brækket af. Ikke at det sker pr. automatik, men lystfiskere har det med at lave sjove bevægelser ind i mellem. Og jeg rigger stangen til og så går turen ned til vandet. Ind i mellem ned af glatte skrænter. Sidste år i voldgraven i Fredericia måtte jeg lige ned med både stang og krop. Der er stejlt og glat. Men der findes værre ting end en omskifter, der stikker frem. Hjulet leveres med 120 meter 0,17 mm flettet line. Og det er ikke Fireline. Men den er brølestærk alligevel. Sidst jeg brugte flettet line var i Hoptrup å for næsten 20 år siden. Den gang vi måtte fiske med trekrog, rogn og fangede mange regnbueørreder. Det gør vi ikke mere i dag. Rogn er forbudt mange steder. I dag står den mere på en god nylonline – 0,25 mm – 0,28 mm. Men nu afprøves den flettede line. Største ulempe er medekrogene, der ikke kan bindes direkte på en flettet line. Men så bruges der forfang. Hjulet er ikke kun opbevaring af linen, men også et vigtigt hjælpemiddel til at lande fisken. Bremsen virker let at justere. I det hele taget er det et lækkert hjul, der oser af godt design og gode dele. Der følger ingen ekstra spole med. Det er OK – skifter jeg ned i linetykkelse, er det også et hjulskifte.

Det sure og så overraskelsen
Så skulle der fiskes med gennemløber-blink i P&T. Efter bare tre kast kom den første fuglerede. Det udviklede sig til hele fem fuglereder. Så blev der skiftet til PowerBait. Nødløsningen.
Væk med den flettede line og så nylonline på. De 110 meter var hurtigt taget af hjulet.
Og så forventede jeg egentlig at der kom en plastring eller to. Der er nemlig plads til hele 200 meter 0,30 mm line på spolen. Nixen.
Da den flettede line var taget af, kom der pludselig en 0,30 mm nylonline til syne. Nok til at kaste nogenlunde ud med. Se foto nedenstående.
Nu spoler jeg naturligvis nylonline på hjulet. Op til 2-3 mm fra kanten, men fiskeriet i dag havde jeg kunnet fortsætte såfremt jeg havde vidst at der lå nylonline på spolen under den flettede.
En positiv overraskelse.

20. marts 2020
Her til morgen nåede jeg ikke at spole mere line på hjulet. Måtte nøjes med den line, der lå under den flettede.
Brugte Trutta-blink på 7 gram. Hug i andet kast. Den smuttede igen. Måske skulle trekrogen have været udskiftet.
Måske var den bare kroget yderligt.
Undskyldninger og forklaringer er der nok af.
Heldigvis.
Guidede lige en anden lystfisker fra fiskeri på grund til 2 meter fra vandoverfladen med sit PowerBait. Det gav fisk til ham. En stor og flot rød ræv kom luskende ned af stien. Måske en sen hjemkomst fra en god nattejagt. Måske bare en ung og uerfaren ræv. Den forsvandt i det tætte læhegn.
Sikkert på jagt efter hvile.
I læhegnet ud mod landevejen skrattede 4 flotte skovskader. Nok på jagt efter en mage. Den fantastiske flotte fjerdragt lyste nærmest op i solskinnet. Selvom skovskaden er en satan ved fugleyngel og hareunger, så er den dog en del af naturen. Kun dens fætter, husskaden, er lige så forsigtig overfor mennesker. De er blevet jagtet i mange år. Det sidder fast i genetikken hos dem.
En springende aborre beviste, at der er andet i søen end regnbueørreder. Aborrerne er gode til at holde antallet af skaller nede. De er med til at holde vandet klart.
Det er sjældent en fisketur foregår uden naturoplevelser. Det hører ligesom til.
En god tur behøver ikke absolut betyde, at der er fisk med hjem til gryden.
Måske mangler der ligefrem noget, når man ikke har set eller duftet noget helt specielt.
I den lokale P&T kan man opleve både fiskeørn og isfugl. Og nu som i dag en ræv, der luskede hjem.

Kastene lå fint på trods af manglende line. Ingen fuglereder. Stang og hjul er godt afbalancerede. Vægten er OK. Det er udstyr man kan gå hele dagen med. Og igen fint at den kan skilles af i 4 dele.
Fredagen viste sig fra sin bedste side.
Ikke flere fisk til mig.
Over middag var et ungt søskendepar fra Rødekro mere heldig. Eller måske dygtigere. De fangede i alt 6 regnbueørreder. Full House.
De fiskede med blink i forskellige farver.

Fredag aften
Når uret viser 18.00 er solen på vej ned i disse dage. Der er dog stadig mindst en halv time inden solnedgang.
Det skulle udnyttes.
Andet kast med Trutta-blinket. Fast fisk. En pause på 10 minutter. Fast fisk igen.
Sådan.
Så var stang og hjul indviet.
God action i stangen og god bremse på hjulet.
Hurtigt blev den skilt af og i bilen.
Hjem.
Her tog en glad hund i mod.
Lige ud og nyde de sidste svage solstråler.
En god dag.

23-03-2020 – Andre har også problemer med flettede liner

– Jeg bruger altid omkring en meter nylonline, som en slags forfang, lød det forleden fra den kendte lystfisker Henning Rossen under en tre-timers tur i Mjøls Lystfiskeri.
Også her blev der fisket med flettet line og spinnere på omkring 5-7 gram samt en 12 fods spinnestang.
Og her voldte den flettede line også problemer. Efter mindst 3 fuglereder og en mistet spinner, var det lige inden Henning Rossen mistede pusten.
Der blev fisket i den sydlige del af SØ1 i 4 meters vanddybde. Og fiskene var særdeles godt i hugget. Det blev til en flot regnbueørred, der kom med hjem på Webergrillen. Forinden blev den dog udtaget og renset i rensehuset.
Og mon ikke den flettede line også her bliver udskiftet?

– Fortsættes……

Her kan man tydeligt se den nylonline, der lå under den flettede. Ikke helt fyldt op, men egentlig nok til at fortsætte fisketuren. Foto: Erik Egvad Petersen

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude…

Ikke reklame – betalt af egen lomme. 

Outlaw fra tyske DAM – sættet, der passer i bagagerummet på de små og mindre biler i dagens Danmark. Stangen her er 10 fod – 300 cm. Foto: Erik Egvad Petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *