– Det var en laks…

04-07-2019 – Vidåen: Det var en laks

Da John Nagot er medlem af Sportsfiskerforeningen Vidå er han også med af Danmarks Sportsfiskerforbund. Og forbundets biolog, Kaare Manniche Ebert har kigget skælprøven efter i sømmene.
I første omgang blev fisken nemlig vurderet til at være en havørred.

John Nagot med sin fangst fra Vidåen. Foto: Finn Jensen/Sportsfiskerforeningen Vidaa.

John Nagot

Vingsted, den 1.juli, 2019.
Kære John.

Jens fra din forening har sendt en skælprøve fra din fantastiske fisk med henblik på, at jeg skal afgøre, om det er en laks eller en havørred.

Først og fremmest til lykke med den flotte fisk. En skøn fangst!

Skælaflæsningen røbede følgende:

Laks: 99 cm. Fangststed: Vidå, juni 2019. Fisken er lidt mere end 5 år gammel. Den er vandret i havet som 2-års smolt. Efter 2½ år i havet har den gydt. Den har overlevet gydningen og er svømmet ud i havet, hvor den har ædt sig endnu større i måske 3-4 måneders tid. Herefter svømmede den op i Vidåen, hvor du fangede den. Du kan i nedenstående skema se, hvor lang fisken har været efter hver vækstsæson.

​Ferskvand​ ​
1. år 7 cm
2. år 15 cm

Saltvand
1. år 47 cm
2. år 72 cm
4. år 90 cm gyd
4. år 99 cm gyd

Ud fra tilvæksten er jeg 100 % sikker på, at det er en laks. En havørred med samme livshistorie ville max være 80 cm lang. Men jeg forstår godt, at man ud fra helhedsindtrykket kan være i tvivl, for der findes ikke ret mange i landet, der har set en laks, som har været oppe at gyde ½ år forinden, som så er svømmet til havs og er kommet tilbage 10 cm længere. Den ligner på ingen måde en spritblank opgangslaks, der jo er meget kompakt og torpedoformet. Men det er altså en laks – som måske ikke nåede at komme i 100 % kampform, inden hormonerne lokkede den tilbage til ferskvand.

Jeg har set billedet af den fantastiske fisk. Bemærk, at øjet sidder langt tilbage på fiskens hoved. Det er et rigtigt godt kendetegn, hvis man står med fisken og skal afgøre, om den skal med hjem eller genudsættes. Vinklen mellem øjets bagkant og kæbevinklen på din fisk er 90 grader, og det er sådan man skelner laks fra havørred – her sidder øjet længere fremme mod fiskens snude.
Under alle omstændigheder er det en fantastisk fisk, du har fanget. Endnu en gang til lykke og fortsat knæk og bræk!

Med venlig hilsen
Kaare Manniche Ebert
Biolog
Danmarks Sportsfiskerforbund